tiistai 5. toukokuuta 2009

Edessä välkehtivä kesä

Viime viikot olen yrittänyt saada kevään rästissä olevia hommia raavittua kasaan ennen lähtöäni toukokuun kahdeksi viimeiseksi viikoksi Roomaan ekskursiolle. Gradun teko tai pikemminkin gradunteon valmistelu aineiston etsinnän muodossa onkin siksi jäänyt lyhyen innostuksen jälkeen hiukan vähemmälle.

Tänään sain kuitenkin kopioitua sen Tukholmasta lainatun artikkelikokoelman lähes kannesta kanteen (muutamat aiheeni kannalta epäolennaiset taulukkosivut jätin suosiolla kopioimatta) kyllästyttyäni latinan kielihistorian jauhamiseen luentopäiväkirjan muodossa. Aikaa kopiointiin meni varmaan liki tunnin verran ja rahaakin paloi ihan kiitettavästi kopiokorttien muodossa. Onneksi yliopisto tuntuu jo aikalailla hiljenneen kesäksi luentojen loputtua, joten kopiokoneelle ei ollut niin kamala tunkua.

Yritin siinä perustella suunnatonta kopio-intoa ja rahanmenoa, sillä miten oleellista teoksen sisältämä asia onkaan aiheeni kannalta. Mikä sinäänsä on ihan totta, suurimpaan osaan teoksen artikkeleista tulee varmaan viitattua ja monet niistä käsittelivät aihetta sellaisesta näkökulmasta, että en ollut sellaiseen englanninkielistä tutkimuskirjallisuutta läpikahlatessani törmännyt. Kannatti siis suosiolla vaihtaa kieltä vaikka se hiukan lisähankaluuksia tuottaakin. Pitäisi sitten varmaan vielä kopioida kirjastosta lainaamani espanjan kielioppikin teoksen luvun helpottamiseksi...

Ekskursion jälkeen eli kuukauden päästä pitäisi sitten tarttua ihan oikeasti graduhärkää sarvista, mikä aiheuttaa toisinaan jonkinverran lisäpaniikkia. Alukperäisten suunnitelmien vastaisesti päädyin myös tekemään muutaman kesätentinkin, joten opiskeluenergiaa pitää siis suunnata muuhunkin. Kesäkuussa tentin arkaaista latinaa käsittelvän teoksen, joka tukee graduani siinä mielessä, että siinä käsitellään paljon Columellan edeltäjän Caton maatalousoppaaseen ja myös lähteenäni käyttämiin Plautuksen komedioihin liittyviä seikkoja. Elokuun lopussa onkin sitten kreikan lopputentin vuoro, jotta saisin ainoan maisterivaiheeseen jättämäni sivuaineen kaavittua ensi vuoden aikana kasaan. Siitä puuttuu siis lopputentin lisäksi enää eräs itsenäisesti suoritettava tekstipaja, jonka olen aloittanut kertaa ja päätynyt joka kerta jättämään leikin kesken. Ensi syksynä täytyy sitten pusertaa Aelianus loppuun saakkaa vaikka läpi harmaan kiven.

Ja sitten on se itse gradu. Olen päätynyt siihen, että ehkä järkevintä olisi jakaa urakka valmiiksi pienen pieniin tavoitteisiin, vaikkapa kuukausittain tai jopa viikottain. Jossain vaiheessa kuvittelin, että keähän on niin pitkä aika, ett silloinhan saa valmiiksi vaikka mitä ja vaikka miten paljon, mutta nyt on astunut taas realismi rattaisiin. Kyse on kuitenkin vain 3 kuukaudesta jolloin pitäisi myös tehdä muutamia muitakin kouluhommia. Pyrin kuitenkin tällä hetkellä siihen, että minulla olisi ensi syksyn alussa jotain esitettävää seminaariinkin, jottei koko kesä olisi mennyt täysin hukkaan gradurintamalla. Opiskelun vastapainoksi pyrin myös nauttimaan kesästä ihanine aktiviteetteineen, ja viikonloppuisin ja iltaisin vaivaamaan päätäni mahdollisimma vähän yliopistomaailmaan liittyvillä ajatuksilla. Ekskursio tekee kuitenkin sen, että kesä ja sen alkaminen tuntuu vielä kovin kaukaiselta ajatukselta. Tavoitteeni ja aikatauluni Rooman jälkeen ovat vielä täysin avoimet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti